Demi Masa ...

Akhbar





Tetamu

Blog Archive

Monday, July 12, 2010

gunung gerah, bilah, bieh, belatuh

Hari Pertama


Pukul 12.00 am bertolak dari Kuala Lumpur ke Pekan Lasah, Sg. Siput Perak.
5.00 am tiba di Pekan Lasah, tunggu Ah Hee ( tokey 4WD). Jam 8.00 am memulakan perjalanan ke Kg Lehlar (mula terking dari sini) 4 Jam perjalanan sampai ke tempat tujuan.
12pm mula menapak ke Kg Agik, pukul 6.00 am sampai Kg Agik…OT le…..

GBBB 010 GBBB 023

Hari Kedua

Tidur sekejap …. ade le 2 jam, pas tu guide Pak Uda sampai terus trekking ke Kem Sarsi. Tengah malam baru le sampai ke Kem Sarsi…OT lagi…
Tidur dan rehatkan badan…..huhuhuuu

GBBB 034 GBBB 049
Hari Ketiga

Sarapan, berkemas, pukul 8am memulakan langkah ke Puncak Gerah, 6 jam berlalu maka tiba le ke puncak….bes nyer. Rehat 1 jam, lepas tu kami pergi pula ke Puncak Bilah…trek kene tebas sendiri…..calar balar badan kena duri rotan. 1 jam setengah sampai Puncak Bilah, ambik gambar, rehat dan patah balik ke Gunung Gerah…bermalam kat sini….

GBBB 112 GBBB 231GBBB 282
Hari Keempat

Kul 9.00 mula gerak dari Puncak Gerah ke Puncak Gunung Bieh, lebih kurang kul 11.00 sampai ke Gunung Bieh. Meneruskan perjalanan ke kem Nyamuk, rehat, makan dan solat kat sini. Pukul 6.00 ptg memulakan perjalanan ke Kem OG, redah lagi, tebas lagi, lanyak lagi….sampai ke Kem OG pukul 3.00 pagi…OT lagi heehehe.

GBBB 271 GBBB 282GBBB 312
Hari Kelima

Dapat le tidur (tidur ayam) dalam 2 jam….mandi kat sungai sebelah kem site, sarapan Nina dah siapkan. Pukul 9.00 pagi kami meneruskan perjalanan dari Kem OG untuk ke Gunung Belatoh. Pukul 11.30 pagi sampai kat simpang Gunung Belatoh dan Kampung Agik. Sebelum sampai kat sini ade kawan-kawan yang kena sengat dek lebah…tapi semuanya ok, sapu aje minyak gamat terus bole jalan. Rehat kejap, dan meneruskan perjalanan menuju ke puncak Gunung Belatoh. Fasa pertama perjalanan ialah menuju ke puncak view, trek ok, tak perlu tebas. Sampai ke Puncak View pukul 12.30 am, ambil gambar dan rehat sekejap. Pukul 1 memulakan langkah ke puncak Belatoh, trek dah mula ‘kabur’, kena tebas, tebang, lanyak dan himpit….macam-macam ragam kawan-kawan kat sini. Untuk pengetahuan, kami cuma membawa ‘day pack’ sahaja, dalam beg tu pun cuma ade sedikit makanan dan air….kerana menjangkakan perjalanan ke puncak tak lama. Rupa-rupanya jangkaan kami meleset, sampai tengah malam terpaksa tebas, tebang, lanyak dan himpit hutan tu……makanan semakin berkurangan, kongsi aje le apa yang ade…...mengantuk ? tidur on trek aje sekejap, pas tu jalan lagi..Pukul 1.00 am baru sampai puncak...huh seksa nyer, tapi berbaloi sebab dapat menjejakkan kaki kat puncak Belatoh. Kat puncak ni kami berehat dalam kesejukan, berkongsi makanan dan minuman. Ambil gambar dan meneruskan perjalanan turun dan balik ke Kem Agik. Nak tau pukul berapa sampai Kem Agik ? Pukul 5.00 am. Mata dah naik sepet kerana mengantuk. Tidur atas trek entah berapa kali...tak dapat nak kira doh !

GBBB 326 GBBB 377 GBBB 426
Hari Keenam

Dapat tido kejap....sarapan dan berkemas untuk keluar ke Kampung Senangit. Pukul 10.00 am mula trekking, aku ikut Pak Uda jalan dulu, yang lain masih ade yang relex dan berkemas. Perjalanan lebih santai dan relex, tak banyak mendaki, trek beralun tapi panjang (jauh). Lebih kurang pukul 3.00 petang ari hujan, lebat pulak tu, habis kuyup. Pukul 5.00 pm kumpulan pertama tiba di Kampung Senangit. Lepak kat balai raya sementara tunggu yang lain-lain. Pukul 6.00 4X4 pun sampai, punggah barang dan bermulalah satu lagi perjalanan yang perit dalam 4X4, naik poning kepala, nasib baik tak muntah. Lebih kurang pukul 9.30 pm tiba di Pekan Lasah, Alhamdulillah selamat.

GBBB 312
Hari Ketujuh

Pukul 5.00 pg sampai KL, aku sampai rumah pukul 7.30 pagi. Terus bersiap untuk ke Pejabat. Sampai je kat pejabat terus lelap.

Tamat.

Monday, June 14, 2010

Gn. Rinjani, Lombok Dan Gn. Batur, Bali

Gunung Rinjani terletak di Pulau Lombok, dengan ketinggian 3726 meter.

Gunung Batur di Pulau Bali, ketinggiannya 1717 meter

13 pendaki – 9 Malaysia, 3 Singapura dan 1 Australia.

Catatan ringkas perjalanan ke Gunung Rinjani dan Gunung Batur.

Hari Pertama:

Bertolak dari LCCT pukul 10.30 am, tiba di Lapangan Terbang Denpasar, Bali pukul 2.30 pm.

Menuju ke Jeti Padang Bai untuk menaiki feri ke Pulau Lombok. Perjalanan dari Airport ke Jeti kira-kira 2 jam 30 minit.

Naik feri pukul 6.00 pm sampai Jeti Lembar, Lombok pukul 10.40 mlm, kenderaan telah siap menunggu untuk membawa kami ke Pondok Indah Senaru. Tiba pukul 3.30 am – driver tu bawak ikut jalan jauh, kalau ikut jalan dekat pukul 1.00 am dah boleh sampai. Suhu 15 darjah…sojuk.

Penyambut tetamu di Denpasar, Bali.

Hari Kedua:

Bangun pagi pukul 6.00 am (kat tempat kita pukul 7.00), sarapan dah siap, Lempeng Pisang dengan teh hangat (complimentary) kalau nak tambah lempeng kena bayar 7000 IDR.

Hari ini kami pergi melawat pasar, masjid lama, air terjun pergi daftar untuk mendaki pada esok harinya. Hari ini kira kasi panas kaki le….warm up untuk hari esok.

DSC_3323

Antara air terjun yang dilawati.

Hari Ketiga:

Bangun macam semalam juga, pukul 6.00 am, sarapan lempeng pisang dan teh hangat, beli extra 2 keping lempeng lagi untuk bekal on trek.

Pukul 8.00 berkumpul di Rinjani Tourist Centre untuk mendengar taklimat dari guide, dan terus bergerak ke Pintu Gerbang Senaru…..kira-kira 40 minit. Kat pintu gerbang tu boleh beli air dan makanan.

Meneruskan perjalanan trek hutan ke Pos 1 (40 minit), tiba di Pos 2 pukul 11.00 am, porter dah siap masak untuk makan tengahari, menu manggi bersayur dan nasi.

Lepas makan meneruskan perjalanan ke Pos 3 (Mondokan Melokek), hujan lebat, basah kuyup pakaian, dah le sejuk pulak tuh…..sampai Pos 3 pukul 2.15 pm. Hujan baru nak berhenti. Tunggu kawan-kawan lain sambil tengok sekumpulan monyet yang mencari peluang untuk mencuri barang, dan makanan pendaki.

1 jam rehat dan meneruskan perjalanan ke Pos Cemara 5, tiba pukul 4.30 pm, rehat kejap, minum dan meneruskan perjalanan ke kawasan perkemahan di Pelawangan Senaru. Laluan berbatu dan mendaki, terdiri dari padang rumput saujana mata memandang. Pukul 5.15 pm sampai ke tapak perkemahan yang terletak di tebing kawah gunung berapi….(boleh tengok gambar). Kalau nak tengok matahari terbenam, kat sini memang cantik…..rujuk gambar….

Lepas makan malam- nasi dengan sup, terus tidur untuk simpan tenaga bagi perjalanan hari esok. Suhu 10 darjah.

DSC_3384

Dah nak mula treking…beg tu je 20 kg….

Hari Keempat:

Selepas bersarapan, group foto, pukul 8.40 am memulakan perjalanan ke kem di tepi tasik kawah gunung berapi…..2 jam perjalanan menuruni tebing yang curam dan berbatu, baru le sampai kat kem tuh……dah ramai orang kat sana, ada yang memancing, main terup, tido dsd…Ikan kat tasik ni besar-besar jugak….boleh le buat lauk untuk makan malam….

Oleh kerana kami sampai awal kat sini, masa yang terluang itu kami gunakan untuk treking pula ke Gua Susu, 1 km dari kem. Gua Susu ni mempunyai banyak keistimewaannya, antaranya ia mempunyai air terjun yang panas dan air terjun sejuk yang terletak sebelah menyebelah, dah mandi air panas, langkah aje ke sebelah mandi air sejuk pulak….kat sini juga banya orang bayar niat, terutama yang ade hajat. Nak kurus badan pun boleh, sebab kat sini ade gua yang di dalamnya mempunyai wap panas seperti Spa.

Dah selesai kat Gua Susu, balik kem, makan cekodok panas dengan teh hangat.

Malam makan sup soto dengan nasi, pas tu….tido.

DSC_3542

Permandangan kawasan kem site di Pelawangan Senaru.

Hari Kelima:

Pagi ni sarapan lempeng pisang dengan dua potong nanas, aku bungkus satu lempeng untuk bekal on trek.

Kalau semalam trek menurun, hari kami akan mendaki pula untuk menuju ke kem seterusnya yang diberi nama Pelawangan Sembalun.

Pendakian masih lagi melalui kawasan padang rumput, walaupun sejuk tetapi UV dari matahari terasa peritnya…aku awal-awal lagi dah sapu Sun Block kat muka dan tangan…tak de le hangus bona kulit.

Pukul 10.30 am sampai kat kem. Kem ni terletak kat atas permatang, memanjang ke arah Gunung Rinjani. Aku sampai, porter dah paasng kemah dan sedang masak nasi. Oleh kerana aku sampai awal, lepak aje le, nak makan belum boleh lagi. Semua kawan-kawan sampai pukul 12.30.

Kat sini banyak monyet, oleh itu kemah kena sentiasa di zipkan, kalu tdak monyet ni akan ambil barang kita.

Makan malam sup maggi/bihun dan nasi, ade sambal dan rendang. Lepas makan tido. Suhu 10 darjah.

DSC_3750

Menu rasmi masa treking.

Hari Keenam:

Kami semua dikejutkan pukul 2.00 am, suhu bawah 10 darjah, bersiap untuk mendaki ke puncak Rinjani, bawa day pack aje. Pakai baju tebal dan head lamp. Group lain dah mula mendaki, sayup sayup nampak lampu kat atas tuh….huuuuu jauh nyer nak jalan. Aku last sekali gerak…sakit perut, guide tolong tunggu aku buang air kat tepi trek….(tinggalkan tanda, mana le tau nak datang lagi lain kali)

Treknya berpasir/abu gunung yang peroi, gembur dan lembut, tiga langkah naik, satu langkah undur. Loteh den….Kiri kanan pulak cerun curam, laluan mendaki lebarnya lebih kurang 2 meter je, ade tempat tuh lagi kecil dari tu.

Pukul 6.00 am sampai puncak, tunggu matahari terbit pukul 6.30 am, dah ramai orang kat atas. Puncaknya tak luas, ade le lebih kurang 1/4 court badminton.

Kul 7.30am, selepas bergambar, turun ke kem.

9.30 am kemas barang untuk meneruskan perjalanan ke kampung kat bawah nun. Guide kata perjalanan mungkin memakan masa 7 jam, trek menurun yang curam, pastu lalu pula kawasan padang rumput sebelum jumpa kampung….jauh ooooooo, mengigil le lutut.

Sampai home stay lembah Rinjani pukul 6.30 ptg….hujan lagi.

DSC_3981

Padang rumput macam kat savana…..rimau x de, babi banyak.

Hari Ketujuh:

Hari ni hari relex….rehat…..lawatan…..

Dari home stay kami ke Mataram, ibu negeri Lombok, pas tu ke Pantai Senggigi, pukul 6.00 pm naik feri untuk kembali ke Pulau Bali.

11.00 pm sampai ke Jeti Padang Bai, Bali. Naik van ke destinasi seterusnya iaitu Pineh Kolada, tempat rehat sebelum mendaki Gunung Batur.

DSC_4058

Dalam feri untuk ke Bali……

Hari Kelapan:

Sampai di Pineh Kolada pukul 2.00 am, rehat 2 jam, sbb pukul 4 akan memulakan pendaian ke Gunung Batur

Selepas taklimat dari guide, pukul 4.30 memulakan pendakian. Laluan berbatu dan berpasir, ditumbuhi rumput. Pukul 6.00 sampai puncak, tunggu matahari terbit 6.30 am, amik gambar matahari, pas tu amik gambar dengan awek tokey kedai minum kat sana. Bayar mendaki gunung Batur aje 150000 IDR, termasuk kenderaan, guide dan sarapan.

Dah puas bergambar terus turun, dan kami di bawa ke tempat menginap di Pantai Kuta, Puri Wisata Hotel. Sampai aje kat hotel, basuh baju dan tido…..petang pergi jalan kat tepi pantai tengok ‘dugung’.

Hari Kesembilan:

Berkemas untuk lawatan sosial di sekitar Pulau Bali.

Tanah Lot – terdapat Pura/Temple hindu

Pasar Seni Sukawati – barang kat sini murah.

Pukul 1.00 pm balik hotel, kemas dan bergerak ke airport…….

Balik.

Saturday, May 22, 2010

Taman negara johor (selai)

Taman Negara Selai was officially opened to public in 2003. It is the second gateway to the Endau Rompin Johor, National Park The park has an area of 48,000 hectare of which 2/3 is located at Selai. A scientific expedition was held in 2002, and it was jointly organised by Johor National Park Corporation and Univ. Malaya. (UM) Selai is named after Kampung Selai, an Orang Asli village near the entrance. Bekok, the nearest town to the Park, is about 26 km to Selai.

Selai is the land of endless waterfalls. Countless waterfalls-great and small are found inside the park. They are really the jewel of the forest. Some of the well-known waterfalls are Takah Tinggi,Takah Pandan,Takah Berangin,Takah Beringin.

DSC_8099

Sebelum masuk ke Selai, daftar kat sini dulu.

DSC_8110

DSC_8163

chalet………….

DSC_8113

DSC_8215

Jalan lebih kurang 1 jam bole sampai kat air terjun nih.

DSC_8266

Durian merah, hanya terdapat di Selai.

DSC_8271

Satu lagi air terjun yang indah.

DSC_8289

Tempat BBQ disediakan, bawak aje ayam dan daging.

DSC_8351

Tubing kat jeram….

DSC_8427

Rumah orang asli, lokasi untuk bergambar.

DSC_8476

Search

Loading...

Tip For Trekkers

Before you start.........

Most survival situations are preventable. Before heading up the trail, make sure everyone in your group reviews these point:

1. Are you ready for the worst weather you could encounter ?
2. Do you each have basic survival gear ?
3. Is you party well matched in ability and fitness ?
4. Are you equipped to handle special medical need ?

to be continued.....

Chit Chat..


ShoutMix chat widget

Followers